Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 6 oktober 2010

En gäst vid namn Boel.


Jag har en kompis som heter Boel. Hon är journalist och diggar 40 och 50 -talen. Hon är jätte fin, men eftersom hon bor i Berlin så ses vi inte så ofta.
Hur som haver, så ska hon gästa mig lite här i bloggen. Här bjuds på en gammal blid från när jag också bodde i Berlin.


Först ut är ett fint inlägg om en lätt stickad jumper..Mycket nöje!

-----------------------

Vem har inte suktat efter tröjorna och koftorna (och de stickade klänningarna!) i gamla sticktidningar? Och sedan gett upp innan man ens blivit klar med halva ryggen...

Gamla stickmönster kan få även en erfaren stickare att bryta ihop. Tunna, tunna stickor och mönster som kräver ständiga färgbyten. Storlekarna stämmer inte, trots att man tagit i med storlek 40 ser det ut som om man stickar en grytlapp. Sedan beter inte garnerna som de gjorde förr i tiden, när man äntligen ska montera passar delarna ofta inte ihop.

Det här är ett mönster från 1951 på en jumper som är fin som den är till kjol eller byxor eller under en kofta där kragen kan titta fram.


Och den är busenkel att sticka. Perfekt för nybörjare, en barnlek för den som stickat ett tag. Bara aviga och räta och två delar, framstycke och bakstycke. Beskrivningen är för storlek 36, men mönstret är lätt att ändra. Är du liten - lägg upp färre maskor, är du lite kraftigare – lägg upp fler och sticka ärmbiten lite längre.


Jumper med holkärm

Stickor 3 och 3½

Bakstycke
Lägg upp 110 maskor på stickor 3. Sticka 8 cm resår, 1 rm, 1 am.
Byt till stickor 3½, öka samtidigt med 10 maskor, jämnt fördelade över arbetet. Sticka slätstickning.
Vid 30 cm ökas i var sida 3 gånger 5 m för ärmarna. Sticka vidare med rätstickning.
När ärmarna mäter 15 cm avmaskas 6 ggr 10 m på var sida. Resterande avmaskas på en gång.

Framstycke
Stickas som ryggen fram till ökningen för ärmarna. Då delas arbetet 10 m över mitten och den vänstra sidan stickas färdig först.
Plocka upp 20 m i mitten av arbetet och sticka högra sidan.
Då ärmarna mäter 15 cm avmaskas 6 ggr 10 m i var sida. Resten avmaskas på en gång.


Den ljusblå jumpern har jag stickat efter originalmönstret, den vita har jag stickat i rutmönster, med 4 rm och 4 am. Det viktiga är ju att mönstret ser likadant ut på framsidan som baksidan eftersom kragens framsida är stickningens baksida

På den vita gjorde jag också resåren ett par centimeter längre, för det tycker jag blir snyggare.

/Boel

2 kommentarer:

  1. Äntligen bloggar Boel! Kul att nån fattar...

    SvaraRadera
  2. Woho, den här jumpern ser supersöt ut! Denna ska sannerligen stickas så snart nuvarande projekt är färdigt. Tack tack! :)

    SvaraRadera