Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 14 december 2010

Boel om Märthaskolan

För en tid sedan hjälpte jag till att tömma min mormors lägenhet. Det var väl inte det roligaste jag gjort. Allt saker som varit så bekanta som plötsligt kändes så främmande utan Mormor. Men jag något jag inte visste att hon hade – Märthaskolans handbok från 1941. Mormor trodde att hon kanske fått den i bröllopspresent 1942, men hon minns inte så bra längre.

Enligt förordet har försynen gett kvinnan särskilda medel för att tillfredsställa sin av naturen givna längtan efter vackra kläder ”genom att hos henne nedlägga en särskild skapande förmåga i allt vad som hör kläder till”. Det vet jag väl inte om jag riktigt håller med om, men boken är en fantastisk källa för inspiration, tips och tricks för det mesta som rör sömnad, stickning och virkning för oss som inte hittar de vackra kläder vi längtar efter i vanliga affärer.


Vad var då Märthaskolan?

Märthaskolan startade 1927. Uppslaget kom från prinsessan Märtha, senare drottning av Norge. Hon gick kurser i sömnad och hushåll som vilken vanlig flicka som helst och sydde under ett år alla sina kläder själv, även de aftontoaletter hon bar vid större evenemang. Märthaskolan uppstod under hennes beskydd under ledning av Marg von Schwerin.

Skolan var både en sömnadsskola och beställningsateljé, där eleverna jobbade. Till Märthaskolan hörde Franska Ateljén som hade anställda sömmerskor. Ateljén var en av landets förnämsta beställningsateljéer, den enda som kunde konkurrera var NK:s Franska. Under många år hade Franska Ateljén rättigheter till tillverkning av originalmodeller från franska modehus som Lanvin, Balenciaga, Balmain, Dior och Chanel. De senaste åren har modeller från Märthaskolan dykt upp på auktionshusens vintageauktioner, nu senast hos Stockholms auktionsverk.

En skola som stod under beskydd av en prinsessa och sedmera drottning var förstås kunglig hovleverantör. Prinsessan Birgittas brudklänning kom från Märthaskolan. Hennes syster Désirée återanvände den till sitt bröllop, och det säger väl en del om kvalitén på Märthaskolans plagg. Den äldsta av Hagasessorna, Margaretha, utbildade sig till och med i sömnad på Märthaskolan på 50-talet. Den sista klänningen som syddes i Franska Ateljén var också åt en prinsessa – prinsessan Christinas brudklänning 1974.


/Boel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar